Skillnaden mellan olika typer av lån: En kort guide för att hitta rätt för ditt behov

Att förstå de olika typerna av lån är nödvändigt och ibland helt avgörande för att fatta smarta och välgrundade ekonomiska beslut när det kommer till lån och krediter. Det finns en mängd olika alternativ som passar olika bra beroende på syfte och planerad användning.

Det finns stora och små privatlån, eller blancolån som de även kallas, billån, bolån, kreditkort, snabblån, lån med fast eller rörlig ränta, och så vidare. Här ska vi reda ut vad dessa olika typer av lån innebär och hur du listar ut vilket som passar dig bäst samt vilka för- och nackdelar som tillkommer med varje alternativ.

Oavsett vilken typ av lån du väljer är det viktigt att jämföra lån, vilket du kan göra genom att klicka här.

Blancolån: Flexibilitet och högre räntor

Blancolån, även känt som konsumtionslån eller privatlån, är ett slags lån som inte är knutet till någon specifik tillgång, som till exempel en bostad eller en bil. Det här är alltså ett lån utan säkerhet.

Det gör att blancolån ger låntagaren en hel del flexibilitet när det gäller användningen av lånet. Du kan välja att lägga pengarna på en resa, ett bröllop, en begagnad bil, en ny jobbdator, renoveringar, täcka oväntade och akuta kostnader, med mera. Det är upp till dig att avgöra hur du bäst spenderar pengarna.

En ansökan om ett blancolån är relativt enkel att få godkänd. Processen går även snabbt. Detta tillsammans med friheten hur du spenderar pengarna gör att det finns en del risker med den här låneformen.

Villkoren på lånet baseras på låntagarens kreditvärde, eftersom det inte har någon säkerhet, vilket gör att räntan och avgifterna kan bli höga. Det är viktigt för dig som lånar pengar att noga överväga din ekonomiska situation och betalningsförmåga innan du väljer ett blancolån.

Bolån: Långsiktiga investeringar och lägre räntor

Som namnet antyder är bolån specifikt avsedda för att finansiera ett bostadsköp. En av de stora fördelarna med ett bolån är de låga räntorna jämfört med andra låneformer. Anledningen till den låga räntan är att bostaden står som säkerhet för lånet. Lån med säkerhet är i regel mindre riskfyllt för långivaren, vilket gör att de kan erbjuda bättre villkor.

Utöver det har bolån en väldigt lång löptid eftersom skulden är stor. Vissa bolån har en återbetalningstid på 30 år. Ett bolån är alltså en långsiktig investering.

En nackdel med bolån är att de är kopplade till bostaden som du köpt. Om du inte skulle klara av att betala av lånet kan långivaren beslagta bostaden och sälja den vidare för att kompenseras för de uteblivna betalningarna.

Innan du tar ett bolån är det viktigt att du överväger dina ekonomiska framtidsutsikter och stabilitet för att försäkra dig om att du klarar av att betala tillbaka hela skulden.

Kreditkort: Kortfristig flexibilitet och höga räntor

Kreditkort är flexibla och erbjuder en form av kredit och är perfekta för kortsiktiga behov. Det ger dig som nyttjar krediten möjlighet att köpa idag och betala produkten eller tjänsten över tid i form av delbetalningar till din långivare. Kreditkort är bra för att täcka akuta kostnader eftersom du hela tiden har tillgång till krediten, men endast betalar för den när du utnyttjas (utöver eventuella årsavgifter som låntagaren kan ta ut).

Dessutom har många kreditkort ett slags belöningssystem. Det innebär att du kan få poäng, bonusar eller rabatt hos olika företag när du använder ditt kreditkort.

Risken med kreditkort är att de ofta har höga räntor. Innan du utnyttjar krediten är det därför viktigt att du har förmåga att betala tillbaka skulden så snabbt som möjligt för att undvika att räntekostnaderna skenar iväg.

Företagslån: Finansiera tillväxt och öka kapaciteten

Företagslån är utformade för att möta olika ekonomiska behov hos företag. Dessa lån kan användas för att stimulera tillväxt, köpa utrustning, anställa personal eller täcka andra företagsrelaterade kostnader. Företagslån kan vara både med och utan säkerhet. Storleken på lånet kan också variera och beror på företagets ålder, verksamhet, affärsplan, årlig vinst, balansrapport, etc.

Låneformen är tillgänglig för alla olika företagsformer. Om du driver en enskild firma är det viktigt att komma ihåg att du som ägare står personligt ansvarig för att skulden återbetalas. Därför kan det vara mer riskfyllt för enskilda verksamheter att ta företagslån än för andra bolagsformer.

Snabblån och sms lån: Riskfyllda

I den utsträckning det går är det viktigt att undvika högkostnadskrediter som snabblån och sms lån. Med det sagt kan det uppstå situationer där ett akut tillskott av pengar är nödvändigt. Då kan den här låneformen vara ett alternativ.

Den stora risken med den här typen av lån är de korta löptiderna. Ibland ska lånet vara tillbaka i sin helhet redan inom 2 – 4 veckor. Är skulden inte återbetald tillkommer skyhöga räntor som gör det svårt och väldigt dyrt att betala tillbaka lånet.