Bra tips då du ska hyra lägenhet

Om du är ute efter att hitta en lägenhet att hyra, så kan det vara bra att börja med att se dig omkring på bostadsmarknaden. Att hitta den perfekta lägenheten direkt är sällan en enkel uppgift. Fundera över dina behov – vad är viktigast för dig, en balkong eller närhet till affärer? När du har en klar bild av vilka lägenheter som finns tillgängliga och deras prisnivå, blir det enklare att bedöma om en bostad uppfyller dina krav. Ett bra ställe som samlar en massa uthyrare och hyresvärdar, det är Rentumo. Denna sajt gör att du inte behöver söka runt på en massa webbplatser.

Kolla på olika lägenheter

För att säkerställa att du har tillräckligt med jämförelseobjekt kan det vara en god idé att besöka flera visningar. Det ger dig inte bara insikt i utbudet, utan ger dig även en känsla för olika områden. Att ha flera alternativ att jämföra hjälper dig att undvika att bli påverkad av mäklare eller hyresvärdar som är skickliga på att övertala. Du kan ta informerade beslut när du har något att jämföra med.

När du har hittat en intressant lägenhet är det viktigt att noga granska den innan du skriver under ett kontrakt. Om det senare upptäcks fel eller brister i bostaden som du inte var medveten om vid inflyttningen kan det orsaka oönskade problem och tvister med hyresvärden. I de värsta fallen kan hyresvärden försöka skylla felen eller bristerna på dig och kräva ersättning. Om du har en annan uppfattning kan du kontakta Hyresgästföreningen eller Hyresnämnden för att få juridisk hjälp med att hävda dina rättigheter.

Glöm inte hyresavtalet

Det allra viktigaste när du ska hyra en lägenhet är att ha ett skriftligt hyresavtal. Oavsett vem du hyr av och hur pålitlig hyresvärden verkar vara, bör du alltid kräva att det finns ett kontrakt. Ett skriftligt avtal är till fördel för både dig och hyresvärden. Det klargör villkoren tydligt och minskar risken för tvister.