Hur kan du tjäna på solceller?

Tanken om att få egen energi från solen lockar många. Detta är något som i sig gör att tekniken blir alltmer efterfrågad och därmed också har fått bättre priser under senare år. Men kan du verkligen tjäna på att installera solceller? Det är en viktig fråga att ha svar på innan du beställer ditt solcellspaket.

Du kan sälja överskottsenergi

För det första så är det helt klart så att solceller kan innebära en inkomst. Det handlar alltså inte bara om besparingar när elpriserna rusar iväg. Detta oavsett om du använder solceller i Norrtälje eller i norra Norrland. Det har visat sig vara lönsamt med solceller över hela Sverige och du kan se fram emot möjligheten att sälja el som du inte behöver.

Hur mycket du får in när du säljer solel beror förstås på flera olika faktorer som den typ av konstruktion för solpaneler du väljer. Men det är fullt möjligt att få in omkring 1,40 kronor per såld kilowattimme. Det gäller att välja ett elbolag med goda villkor för försäljning av överskottsenergi från solceller.

Sedan får du inse att det inte kommer att bli samma nivå året runt. Men när du gör ett överslag så kan du absolut få in pengar på din installation samtidigt som du får lägre kostnader för din elförsörjning. För en vanlig villa kan det handla om flera tusenlappar per år från den sålda överskottselen.

Högre värde på huset med solceller

När du säljer ditt hus så kan du tjäna på solcellerna. Det går ju att visa svart på vitt hur mycket du tjänar på din anläggning. Detta ökar värdet på hemmet. Dessutom är det många som tycker att solel är attraktivt. Bara det är något som kan få budningen för din bostad att nå nivåer som annars inte hade varit möjligt.

Du kan få bidrag för din installation

Det som får många att tveka är att det trots lägre priser på solceller ändå rör sig om en rejäl investering. Som privatperson kan du få stöd för den här typen av konsumtion som klassas som grön energi och det kan göra skillnad. Om du väljer ett system där du kan lagra den elenergi som du producerad kan du få en skattereduktion på 50% för detta.

Det är kostnaden för arbete och material på upp till 50 000 kronor som du får göra avdrag på. Om du väljer en enklare installation av ett nätanslutet solcellssystem får du en reduktion på 20%. Det kan innebära en betydande besparing som dessutom leder till att du snabbare går på plus med din solcellsinvestering.

Ökad medvetenhet om elkostnader

Något som inte alltid nämns men som också är en faktor att beakta är att valet av solenergi leder till bättre förståelser av elkostnader. När du och din familj börjar se på siffror och sätta er in i hur mycket er energikonsumtion kostar så kan det leda till förändringar.

Både vuxna och barn i ett hushåll kan börja bete sig på ett sätt som gör att familjen sparar på den energi som genereras av solcellerna. Här handlar det återigen inte i första hand om att tjäna pengar på installationen utan om de pengar som den kan spara.

Ökad medvetenhet om hushållets energikonsumtion är definitivt en investering i kommande besparingar. Kanske kommer ni också att satsa på smarta hemsystem som med sensorer och timers ser till att elförbruket anpassas så att ni slipper betala för det i onödan.

Har ditt goda samvete ett värde?

Sist men inte minst måste vi fråga oss vad ditt goda samvete är värt. Detta är en immateriell förtjänst som du kan göra när du väljer solceller. Det råder inga tvivel om att det känns bra att göra något som gynnar vår planet och dina barnbarns barn. Att vara med och leda vägen framåt mot hållbar energikonsumtion är ingen liten sak.

När du väljer att installera solceller så visar du din familj och vänner att detta är möjligt. Det sår frön som kan leda till att flera gör som du. Effekten av att du gjorde detta kan alltså bli mycket större än vad du först var medveten om.

Ja, du kan tjäna på solceller!

Det borde nu vara solklart att du har mycket att tjäna på solceller. Undersök möjligheterna för ditt hem och räkna på hur detta skulle kunna bli möjligt under kommande veckor och månader. Även om det just nu är högsommar och elen är billig så är det inte dumt att ta hand om detta i god tid så att du står redo med ett bättre alternativ när hösten och vintern kommer.