Vad är ett LED lysrör?

Ett LED lysrör är det som numera är vad man bör välja, före de traditionella lysrören med kvicksilver. De sistnämnda håller dessutom på att fasas ut. Fördelen med LED lysrör är många. De passar dessutom för det mesta i den lysrörsarmatur du redan har.

  • LED lysrör har många fördelar jämfört med lysrör.

  • Upp till 50 % energibesparing jämfört med traditionella lysrör

  • Längre livslängd – upp till 50 000 timmars kontinuerlig drift

  • Med rätt design blir det en högre färgkvalitet och lägre flimmer

  • Inga giftiga kemikalier som kvicksilver som kan frigöras med trasiga lysrör

Bör man välja LED lysrör?

LED-lysör är överlägsna sina fluorescerande motsvarigheter på nästan alla sätt. Men det betyder inte att din belysningsinstallation nödvändigtvis måste använda LED. Faktum är att det generellt rekommenderas LED-lysrör endast när alla följande påståenden är sanna:

  • Du har redan kompatibla lysrörsarmaturer installerade och är nöjd med deras placering och ljusfördelning

  • Du är bekväm och förtrogen med att utföra grundläggande elarbeten eller så har du tillgång till en behörig elektriker

  • Om ledningsdragningsarbete behövs har du tillräckliga resurser (tid, utrustning och i förekommande fall arbetskostnader) för att slutföra arbetet

Är LED lysrör fysiskt kompatibla med min lysrörsarmatur?

Om du ska köpa ett lysrör med LED men inte riktigt vet om den kommer att passa, så kan du kontrollera detta på olika sätt. Dels är det bra att kolla på lampans längd. Den ska perfekt matcha avståndet mellan lamphållarna på lysrörsarmaturen. Om du är osäker kan du fysiskt mäta lysrörsarmaturen för att dubbelkolla.

Du bör även kolla på lampstiften. Du måste avgöra om metallkontaktstiften på lampans båda ändar är kompatibla. Det enklaste sättet att kontrollera detta är att ta bort en befintlig lampa och undersöka stiften i änden av lampan, och mäta avståndet mellan stiften för att fastställa stiftspecifikationen.

Är du osäker så kan du tala med den du köper ditt LED lysrör av för tips och råd.