Vad är egentligen en verkstadspress?

Oavsett om du har en hemmaverkstad eller driver en industri, kan du ha nytta av en verkstadspress. Allt från att dra ut stycken till att ta bort och installera kul- eller nålrullager, räta ut vridna arbetsstycken eller stansa, är en verkstadspress det naturliga valet. I verkstäder och garage finns det således en maskin som klarar alla dessa uppgifter: den hydrauliska verkstadspressen. I denna artikel berättar vi mer om denna maskin.

Konstruktion

Hydrauliska verkstadspressar består av en ram som omsluter en hydraulcylinder med variabel styrka och består vanligtvis av en mycket stark ram, en cylinder som manövreras antingen manuellt via en spak eller av en fjärrenhet installerad bredvid pressen, ett höjdjusterbart bolster som används för att placera arbetsstyckena. Och en stabil bottenplatta som kan fästas i marken. Det finns verkstadspressar online i mängder med olika utföranden och storlekar, allt för att passa in för just ditt ändamål.

Funktioner hos en hydraulisk verkstadspress

Hydrauliska verkstadspressar varierar vad gäller kraften dessa kan applicera. Allt från cirka 5 ton upp till över 100 ton brukar vara det vanliga, men samtidigt finns det även mindre modeller för hobbynivån. Det är därför viktigt att korrekt identifiera dina egna behov innan du köper den här typen av enhet. Ju större kraft, desto större press och oftast desto dyrare. Om du planerar att använda din press för exteriört arbete på plats, finns det mer kompakta modeller som kallas bänkpressar som enkelt kan transporteras. För permanent användning i verkstaden finns det ett brett utbud av pressar att välja mellan, alla utformade för att applicera olika kraftnivåer.

Cylindern är den viktigaste delen

Denna rörliga del är den viktigaste komponenten i en hydraulisk press. Kraften på cylindern är utformad för att komprimera eller deformera vilket arbetsstycke som helst. Det finns flera typer av cylinder och tänk igenom vad du ska använda din verkstadspress till så att du köper rätt cylinder.